Přeshraniční aktivity pro profesní orientaci a vzdělávání LABORA, číslo projektu: 100320697

Berufe im Test 15.5.2019

Berufe im Test  |  Zveřejněno: 20. 05. 2019

   Zpět

Dne 15.5.2019 navštívili žáci 3.ZŠ Na Přákopech BERUFE IM TEST alias Zkoušíme si pracovat. Měli možnost si vyzkoušet práci ošetřovatele, pekaře, kadeřnice a mnoho dalších profesí.

Žáci poobědvali s lamou ve Feriendorf Schwarzwassertal Lama - Ranch.

Poté se prošli po štole Molchner Stolln.

Zůčastnilo se 15 žáků.

Zpětná vazba:

V rámci projektu Labora jsme navštívili 15.5.2019  Německo. 

V městské hale v Marienbergu jsme se zúčastnili akce "Berufe im Test" neboli "Testu profesí". Na celé dopoledne byl pro nás připraven velmi pestrý program, během kterého jsme si pod vedením mistrů svého oboru vyzkoušeli prakticky různá řemesla. Na deseti stanovištích pro nás byly připraveny praktické ukázky úpravy účesu a nehtů, vyzkoušeli jsme si, jak správně píchnout injekci, uplést housku, zabalit pečivo do dárkového balení, smontovat za pomocí šroubů a matic část plastového potrubí, ovládat robotickou ruku, upevnit a opracovat část kovové destičky ve svěráku, vyrobit z drátu pružinu, přesně měřit mikrometrem a číst technický výkres. Zkusili si, jak je těžké správně masírovat a zatejpovat svaly a v kuchyni si připravili vynikající pesto z rukoly na špagety. Všechny naše výtvory jsme si odvezli s sebou domů.

Ale to nebylo všechno! Odpoledne jsme navštívili ranč pro chov lam v Poberschau. Po dobrém obědě za námi přišel do restaurace lamí samec Galileo. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací o chovu lam i jejich životě ve volné přírodě. Z úst do lamí tlamy jsme si přátelsky předali chléb, abychom zjistili, jak něžný dotyk tohoto majestátního zvířete může být, protože jinak se s lamami moc mazlit nedá. 

Po té jsme se prošli údolím Černého potoka a navštívili starou štolu "Molchner Stolln" (Mločí štolu), ve které se těžili od středověku cín, měď, železná ruda, arsen, ale i stříbro. Během poutavé prohlídky se dozvěděli mnoho zajímavého o těžkém životě horníků, kteří celý kopec prokopali štolami v celkové délce 25 km  jen pomocí majzlíku a kladiva.

I přes velmi chladné počasí se nám celý den velmi líbil a mnohokrát děkujeme všem, kteří se podíleli na jeho přípravě a umožnili nám návštěvu uskutečnit.

Markéta Kanická, Jaroslava Křížová a žáci ZŠ Chomutov, Na Příkopech 895